Els homes que treballen fent de gos, arrasen



* Dijous, 18 de març del 2010

“Els Amics de les Arts” han estat els grans guanyadors dels Premis Enderrock 2010. El grup i el seu nou disc “Bed & Breakfast” s’han endut un grapat de premis: millor disc de l’any i millor disc de cançó d’autor per votació de la crítica, millor cançó per votació popular per “L’home que treballa fent de gos”, millor grup revelació, millor lletra de cançó, millor disseny de portada, etc. Els “oscars” de la música catalana han donat un fort impuls a aquest grup format el 2003 i que, com molts altres, havia viscut en una semiclandestinitat fins ara.

Impressionat gratament pel videoclip promocional de “L’home que treballa fent de gos” he anat a comprar aquest matí “Bed & Breakfast” i no em penedeixo. A diferència del que sol passar amb alguns àlbums dels quals s’extreuen alguns “singles” bons i la resta es fluix, a “Bed & Breakfast” no hi ha res que sobri. Ple d’ironia, amb unes lletres molt divertides i originals, i amb una gran qualitat musical, els dotze temes de l’àlbum son tots molt atractius. I per si fos poc hi ha al final un regal sorpresa.



La música en català està entrant en una etapa de nou esplendor. “Antònia Font” o “Manel" son dels grups que han aconseguit més popularitat. Però hi ha molts més intentant fer-se visibles. Amb “Els Amics de les Arts”, trobem alguna cosa més que qualitat musical. Hi ha enginy, les seves lletres reflexen la realitat contemporània, son iròniques i divertides.

Una mostra d’aquest esperit. Investigant sobre l’origen del grup he trobat a Internet una petita joia. Es una breu “autobiografia” escrita per ells mateixos en un bloc l’octubre del 2005. Expliquen com durant un viatge a Eivissa el 2003 s’els va acudir formar el grup. “Les primeres actuacions no es fan esperar – diuen -. Després d’un temps d’assaig decideixen actuar en públic a les Rambles barcelonines per copsar les reaccions dels turistes i espectadors ocasionals. El gener de 2004 graven la seva primera maqueta Esbart Dansaire Dance Club, una relectura en clau electrònica de diferents cançons tradicionals catalanes. Se’n fa una tirada de 200 còpies que s’esgoten ràpidament.”

Amb una mica de sort tindrem en “Els Amics de les Arts” un grup capaç de revolucionar el panorama de la música catalana. Com ho va fer Pau Riba en el seu moment.